İstiridye Mantarı Üretiminde Poşet Seçimi

İstiridye mantarı üretimi ile ilgili bilgi kirliliğine bir örnek de poşetlerin yapısı ile ilgilidir aydınlatmak için bu makaleyi yazmak ihtiyacı doğdu.

Kompostları ağırlığı konusunun poşet yapısıyla çok ilgili olmadığı için bu makalede fazla değinmeyeceğim ama kısaca bahsedecek olursak kış aylarında 10-12kg yaz aylarında 8-10 kg ağırlığı pamuk kompostu için idealdir eninin çap mesafesi yaz aylarında 3-5 cm aralığında incelmelidir bu konu ile ilgili ayrıca teknim bir makale yazacağız.

Poşet denilince ilk akla gelen Rengi ve ışık geçirgenliği gelir gelin bu yanlışları düzeltelim

Kompostlarda siyah poşet kullanımı tamamen kusur saklamak içindir.
Siyah poşet kullananların argümanları tamamen yanlıştır.

1- kompost heryerden ışık gördüğü için kesik harici heryerden pin çıkışı olur.

Cevap: ışık pini tetiklemez ışık sadece pin çıkışından sonra mantarın yönünü ve büyümesini etkiler pini tetikleyen temiz hava ve nemdir, siyah renk kompostta da kesik harici pin çıkışları olur ama genelde görmezsiniz, sebep mikro deliklerin büyük olması veya kompost kesiklerinin geç atılmasıdır.

2- Acemiler kompostun ilerleyişini görmek için şeffaf poşet kullanır.

Cevap: 14 senedir yarı şeffaf poşette üretim yapıyoruz acemilik kanımıza işlemiş 🤣 ayrıca takip hiçbir zaman kötü değildir
kompost bazen 7. Gün sarım tamamlar bazen 12. Gün, bu kullanılan miselin dönemsel agresiflik oranı ve hammadde ile ilgilidir.

Renk konusu her ne kadar mavi ve kırmızı rengin verim arttırıcı etkisi üzerine laboratuvar çalışmaları olsa da tam anlamıyla kanıtlanmış bir artış söz konusu değildir yani biraz keyfidir önemli olan şeffaf veya yarı şeffaf poşet kulllanımıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunları da Beğenebilirsiniz