Kuluçka dönemi Kompostlara miselleri ekildiği anda başlar miselimizin cinsine, kompost hazırlama metodumuza ve içeride sağladığımız iklim şartlarına göre 10 gün ile 20 gün arasında devam eder.
Bu dönem bizim en dikkatli olmamız gereken dönemdir, Kompostların gelişim yani kuluçka odasına aldığımız andan itibaren 24 saat içerisinde miseller hareketlenmeye başlar ve kompost iç sıcaklıkları yükselmeye başlar ve bu yükseliş kompostun odaya yerleşiminin 3. Gününde en üst seviyeye yükselir bu dönemde oda sıcaklığı ve kompost iç sıcaklığı kontrol altına alınamadığı taktirde kompostları kaybedebiliriz yada ileride karşılaşacağımız amonyak mantarı, sineklenme ve yeşil küf gibi zararlı ve hastalıklara zemin hazırlamış oluruz. özellikle kompost sarımında en önemli dönem ilk 7 gündür bu süreçten sonra kompostlar rahatlamaya ve normal ısısını bulmaya başlar.
Kuluçka döneminde kompostun iç ısıları sürekli ölçülmelidir.
Kuluçka döneminde odaya çok özel önlem alınması, yabancıların odaya alınmaması, oda hijyenine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Çevrede sinek, fare, salyangoz gibi zararlılar varsa bunlarla kompostları koymadan önce mücadele edip temizlenmesi gerekmektedir.
Bu dönemdeki iklim gereklilikleri
Oda Sıcaklığı: 20-22 C derece
Nem: dışarıdan nemlendirme yapılmaz, bağıl nemin zararı yoktur.
Co2 oranı: ortalama 3500-4500 PPM arasında olmalı Co2 ölçme imkanı olmayan tesislerde Fanlar 2 dakika açık 30 dakika kapalı
Aydınlatma: Yapılmaz.
Bir diğer konuda kompost doldurma ve kamyona indirip boşaltma esnasında poşetlerde bağlama kısmında oluşabilecek boşlukların alınmasıdır eğer poşetlerde boşluk kalırsa oda da sağladığımız negatif basınç etkisi ile azotu atamayız ve bu biriken azot amonyak gazı salınımı ile 12. günden sonra amonyak(mürekkep) mantarı oluşumuna sebep verebilir.
Yazan: Çağdaş Kasapoğlu