Tabiatta reçinesiz bir çok ağaçta doğal ortamında yetişen yaprak mantarını kültür ortamında yetiştirmek için tabiattaki iklim koşullarını suni ortamda 12 ay boyunca yaratmak günümüz teknolojisinde mümkün oluğundan bu sektörü  ticari açıdan oldukça kazançlı bir konumuna getirmektedir.

Mantar yetiştiriciliğinde en önemli kriterleri  sıralayacak olursak kuşkusuz en başta kaliteli kompost ve kullanılan tohum gelmektedir, kompost üretiminde kullanılan hammaddeler özenle seçilmeli ve içeriğindeki su oranı doğru şekilde ayarlanmalıdır tohum tarafından doğru şekilde sarmalı ve mutlaka kaliteli tohum kullanılmalıdır, piyasada bazı kötü niyetli kompost üreticileri tarafından satılan 3.-4. kopya miseller sarım işlemini başarmakta fakat kopya olarak çoğaltıldığı için maalesef hasat sonuna istenilen rekolte sağlanamamaktadır.

Hemen sonraki ve olmazsa olmaz faktörde mantar için hazırladığınız iklim odalarının sağlıklı çalışmasıdır, istiridye mantarı yetiştirilirken istediği iklim şartlarını mutlaka sağlamak zorundayız, istiridye mantarı kuluçka döneminde ve hasat döneminde farklı iklim koşulları, farklı nemlilik oranı ve farklı karbondioksit oranına ihtiyaç duyar bunu mutlaka sağlamalıyız ki mantarlarımız kendini doğada zannedip hareketlenmeye geçebilsin. Günümüzde bunu tam otomasyonlu sistemlerle insan faktörünü minimuma indirerek yapmak mümkün olduğu gibi insan faktörünün daha fazla kullanıldığı yarı otomasyonlu sistemlerle de yapmak mümkündür. İklimlendirmenin doğru şekilde yapılmadığı klima ve doğru nemlendirme sistemlerinin bulunmadığı mantar yetiştiriciliği odalarında mantar üretimi sadece doğanın bize sağladığı doğru iklim koşullarında yapılabilmektedir bu tip odalarda hobi amaçlı üretim yapılabilir fakat ticari amaçlı sürekli üretim yapmaya kalkışmak bize çok uzun hasat dönemleri, şekilsiz ve yapısı bozulmuş mantarlar ve hiçbir zaman ulaşılamayan hedef rekolte olarak geri dönmektedir.

Üretiminize doğru bilgi ile başlamak için bizimle iletişim kurabilirsiniz…

Yazan: Çağdaş Kasapoğlu