Taze istiridye mantarı nasıl olmalı?

Bir çok kişi pazarda, markette veya manavda istiridye mantarı satın alırken hangisinin taze hangisinin bayat olduğunu bilmemekte ve satıcının inisiyatifinde ne verirse alıp tüketmektedir şimdi size taze istiridye mantarının nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

En beyaz istiridye mantarı en tazesi midir?

Sanılanın aksine en beyaz istiridye mantarı (özel bir cins değilse) en taze değildir hatta tam tersine bu tip mantarın bekledikçe önce rengi beyazlaşmak da sonrasında sarıya dönmektedir.

Kültür ortamında üretilen istiridye mantarı ilk toplandığı gün gri renktedir. 1. derecede tercih edilmesi gereken renk gridir, toplandıktan 2-3 gün içerisinde mantarlar beyazlaşmaktadır. Beyaz renkteki mantarın tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur fakat dolapta saklama süreniz düşeceğinden hızlı tüketim yapabilecek olanlar tercih edebilir, mantar bundan sonra sarımsı bir renk alır bu mantarın bozulmaya başladığını ve hafif jölemsi bir hal almaya başlayacağının habercisidir bu aşamaya gelmiş mantar dahi herhangi bir zehirlenme yada lezzetinde çok büyük bir kayıp yaşanmaz fakat gerek saklama ömrünün olmaması gerekse görüntüsünün çirkinliği ve kilo kaybı sebebiyle tercih edilmemelidir.

gri2 IMG-20150310-WA0001 IMG-20141208-WA0001
Yeni toplanmış taze istiridye mantarı. Toplandıktan sonra birkaç gün oda ısısında yada 15-20 gün soğuk hava deposunda beklemiş istiridye mantarı yer yer sararmalar başlamış. Taze, güneş ışığı görmüş ve bol oksijen görmüş istiridye mantarı(Genelde doğada çıkan yada kütükte yetiştirilen istiridye mantarlarında görünen renktir)

İstiridye mantarı yapısı gereği hiç bir zaman zehirli bir forma bürünmez ve aşırı bakteri veya larvalar ile temas etmediği sürece çürümez, mantar bekledikçe su kaybı görülmekte ve kurumadan ötürü kırılgan bir yapıya bürünmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Next Post

Yazın istiridye mantarı yenir mi?

Paz Haz 19 , 2016
İstiridye mantarı üretimi konusunda uzman ve iyi yalıtımlı tesisi olan üreticiler tarafından yazında aynen kışın oluğu gibi üretilmekte ve tezgahlardaki yerini almaktadır. Yazın mantarlar doğal ortamlarında yetişmediği için halk arasında yazın mantar yenmez gibi yanlış bir kanı bulunmaktadır. Fakat tam tersine gerek kırmızı ete protein açısından en yakın gıda olmasından […]